Οικία Ωραιοκάστρου

Αυτή η υπέροχη και μοναδική έπαυλη είναι ένα εξαίσιο δείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 20ού αιώνα. Χτίσθηκε το 1933 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και περιλαμβάνεται στα πιο ξεχωριστά και μνημειώδη δομικά δημιουργήματα της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι απολύτως έτοιμο προς κατοίκηση και βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, ενός από τα πιο προνομιούχα προάστια της «νύμφης του βορρά», της ιστορικής πόλεως της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης σε μέγεθος και σημασία στην ανατολική ρωμαϊκή (βυζαντινή) αυτοκρατορία, μετά την Κωνσταντινούπολη.

Η κατοικία έχει διατηρηθεί ευλαβικά στην παρούσα τέλεια κατάστασή της ως κτίριο μέσα από την αδιάλειπτη φροντίδα των ιδιοκτητών της, που όχι μόνον δεν επέτρεψαν μία τέτοια οικία να φθαρεί από την πάροδο του χρόνου, αλλά εργάσθηκαν με επιμέλεια σ’ αυτήν, ώστε με την πάροδο του χρόνου  να γίνεται καλύτερη από κάθε πλευρά. Η κατοικία αυτή περιλαμβάνεται επίσημα στην αρχιτεκτονική κληρονομία της Θεσσαλονίκης. Οι εξωτερικοί της τοίχοι είναι χτισμένοι στο σύνολό τους από πέτρα. Το κατοικήσιμο εμβαδόν της εγγίζει τα 500 τ.μ., ενώ περιβάλλεται από τέλεια διαρρυθμισμένους παραδεισένιους κήπους εκτάσεως μεγαλύτερης των τριών στρεμμάτων. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες, βλέπετε, διατήρησαν το μέγεθος του άκτιστου οικοπέδου άθικτο από την επελαύνουσα αστικοποίηση και την τάση για μικρότερης εκτάσεως ακίνητα, που χτίζονται πιο εύκολα, οδηγώντας μεν σε τεράστια οικονομικά κέρδη αλλά χάνοντας σε ομορφιά και κομψότητα. Υπό τις συνθήκες αυτές, οικόπεδο και κτίριο, σε αρμονική συνύπαρξη, ξεχωρίζουν κυριολεκτικά στην περιοχή ως ένα αστικό διαχρονικό κόσμημα. Μία έπαυλη στην οποία συναντώνται η αρχοντιά του παλιού με τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.  Μία εξαιρετική κατοικία, για εξαιρετικούς ανθρώπους, αναμένει να αγκαλιάσει τους νέους ιδιοκτήτες της.

Για να πούμε δε και λίγα λόγια για την Θεσσαλονίκη, και πέρα από την ιστορική της λάμψη και κύρος, μπορούμε να αναφέρουμε ότι είναι το δεύτερο τη τάξει λιμάνι της χώρας και η εμπορική και οικονομική είσοδος της βαλκανικής χερσονήσου. Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε αντικείμενο ζηλοφθονίας που έχει την πόλη αυτή στην επικράτειά της.  Το κύρος αυτό της πόλεως δίνει στους επιχειρηματίες που διαμένουν εδώ τεράστιες επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και δυνατότητες να συνδυάσουν  την άσκηση των επιχειρήσεών τους  με υψηλά στάνταρ ζωής σε ένα ήπιο κλίμα που σπάνια συναντάς σε άλλα σημεία του κόσμου. Άλλωστε το υπέροχο κλίμα είναι κάτι που ισχύει για όλη την χώρα γενικότερα. Παράλληλα, γειτονεύοντας η Θεσσαλονίκη με τις περιοχές θέρετρα της Χαλκιδικής και της Ολυμπιακής Ριβιέρας στην Πιερία, αποτελεί ουσιαστικά το επίκεντρο της ζωής στην Βόρειο Ελλάδα γενικότερα. Το να ζείς εδώ είναι στ’  αλήθεια προνόμιο!