Το σπίτι της Ιρίνας

Αυτή η όμορφη έπαυλη, μία μοντέρνα κατοικία 175 τ.μ. εν μέσω πέντε στρεμμάτων ενός «παραδείσου», ενός κήπου δηλαδή γεμάτου με μεγάλα, πλήρως παραγωγικά ελαιόδενδρα και διάφορα άλλα καλλωπιστικά δένδρα και φυτά, βρίσκεται στην καρδιά της αποκαλούμενης και Ολυμπιακής Ριβιέρας στη βόρειο Ελλάδα, έναν ιδιαίτερο τόπο τον οποίο πολλοί λαχταρούν να επισκεφθούν, και μπορούν να το κάνουν με όλους τους τρόπους, με πλοία, αεροπλάνα, σιδηρόδρομο, αυτοκίνητο, ακόμη και «πεζή». Τί το ιδιαίτερο έχει αυτή η περιοχή; Τον Όλυμπο αρχικά, ένα βουνό που δεν είναι απλώς μνημειώδης τόπος αλλά μία από τις αιώνιες καρδιές όχι μόνον της Ελλάδας αλλά του κόσμου ολόκληρου. Αυτή η περιοχή λοιπόν δίπλα από τον Όλυμπο, η Ολυμπιακή Ριβιέρα, έχει μια ιδιαίτερη αύρα. Ίσως γιατί την διασχίζουν τα μονοπάτια των αρχαίων θεών, αυτά που «περπατούσαν» ὅποτε αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την υπερβατικότητα των κορυφών του όρους. Οι αιώνες πέρασαν αλλά η συγκίνηση κατά τρόπο θαυμαστό παραμένει.

Μπορεί κανείς να την νιώσει στα πάντα. Στον αγέρα, τους ήχους, τα αρώματα. Και στα σύννεφα ακόμη, τα οποία εδώ και μόνον εδώ παίρνουν τέτοιες παράξενες μορφές, που αρχίζεις να πιστεύεις στην «αλήθεια των μύθων». Κάπου εδώ δε υπήρχαν κι έλαμπαν στην αρχαία ομορφιά τους οι ιστορικές πόλεις του Δίου, του Ηρακλείου και των Λειβήθρων. Τα ερείπιά τους υπάρχουν ακόμη για να μας συνδέουν με το ένδοξο παρελθόν.

Κι όμως το μέρος αυτό δεν είναι γνωστό μόνον για τους αρχαίους μύθους και την ιστορία του. Εδώ, στις πλαγιές και τις κορυφές του Ολύμπου, άνθισε επίσης ο ορθόδοξος μοναχισμός κι αναχωρητισμός. Ο άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω με τα πνευματικά του τέκνα. Τα υπολείμματα του παλιού μοναστηριού, που πλέον σταδιακά ανακαινίζεται, ξεχωρίζουν ως το τέλειο παράδειγμα της πνευματικής εξοχότητας αυτού του τόπου. Στους καιρούς μιας συνεχιζόμενης ζωντάνιας και ευδοκίμησης της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, πολλοί ναοί και μονές χτίσθηκαν στις πλαγιές του Ολύμπου, για εκείνους που διάλεξαν την αγάπη του Θεού ως μοναδικό τους μονοπάτι. Πολλά καινούργια μοναστήρια και μία νέα γενιά ευσεβών ανθρώπων κρατούν ζωντανή μέχρι σήμερα αυτήν την πνευματική παράδοση.

Και πέρα από όλα αυτά ο Όλυμπος έχει εξελιχθεί σε ένα παγκοσμίως γνωστό θέρετρο, μία περιοχή όπου συγκεντρώνονται οι αιωροπτεριστές, οι εραστές των αναρριχήσεων, των αλπικών σπορ, των φυσικών πηγών, της πεζοπορίας στο δάσος, ακόμη και του κυνηγιού. Τέτοιες δραστηριότητες διαρκούν εδώ ακόμη και για ολόκληρο το έτος, αν και η κυνηγετική περίοδος λαμβάνει βεβαίως χώρα σε αυστηρά καθορισμένο χρόνο, αφού ο χώρος είναι κηρυγμένος ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας και προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και φυσικά την ελληνική πολιτεία.

Και βέβαια δεν είναι μόνο το βασίλειο του Δία που μονάχο του κυριαρχεί εδώ. Πολύ κοντά βρίσκεται και η επικράτεια του Ποσειδώνα, το απέραντο βαθύ μπλε του Θερμαϊκού κόλπου, της γωνιάς εκείνης του Αιγαίου πελάγους που καταλήγει στην μεγαλοπρεπή παραθαλάσσια όψη της Θεσσαλονίκης. Η θάλασσα βρέχει τις πλαγιές του Ολύμπου, τα μαργαριτάρια της Ολυμπιακής Ριβιέρας, πολίχνες και γραφικά χωριά με ανεπτυγμένες υποδομές, αρχαιολογικά πάρκα, ξενοδοχεία πολυτελείας πνιγμένα στο πράσινο, κάμπιγκ και μεγάλες εναλλασσόμενες αμμώδεις ή πετρώδεις ακρογιαλιές. Σύμφωνα με τις στατιστικές η Ολυμπιακή Ριβιέρα θεωρείται ένα από τα πιο καθαρά κι ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδος. Επί πλέον ο συνδυασμός βουνίσιου και θαλασσινού αέρα στην περιοχή είναι τόσο μοναδικός που βοηθάει ακόμη και στην θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, μια κι η υγρασία σε πολλά σημεία, κι ένα από αυτά είναι η έπαυλη αυτή, είναι κοντά στο μηδέν. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα να βρουν τόπο ανάπαυσης και θεραπείας εδώ. Αυτός είναι κι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι, κυρίως από την Γερμανία, μεταναστεύουν μόνιμα στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου τις τελευταίες δεκαετίες. Κι αυτή η σχετικά νεόδμητη έπαυλη με την απίστευτη θέα προς ολόκληρη την ακτογραμμή της Ολυμπιακής Ριβιέρας θα σας δώσει την ευκαιρία να φέρετε γαλήνη μα συνάμα και περιπέτεια στη ζωή σας, και θα σας δώσει όλα όσα ζητάτε από ένα σπιτικό.

Το Σπίτι της Ιρίνας – Βίντεο